Yeah, de daslook in de tuin is ontloken. Hoogste tijd om daslookboter te maken! Ik googelde wat rond ter inspiratie. Welk kruid past er goed bij?
Het viel mij op dat geen enkel kruidenboterrecept water toevoegt? Het is hupsakee, kruiden en specerijen door de boter roeren en klaar. Terwijl ik altijd wat opzie tegen kruidenboter maken omdat je zo lang moet roeren voordat het water opgenomen is door de boter.
Ik pakte mijn antieke kookboek en mijn basis-kookboek erbij. Kruidenboter als receptnaam komt er niet in voor. Bij het basis-kookboek wordt verwezen naar gewelde boter en beurre maître d'hotel. En die termen kan ik vervolgens ook in mijn antieke kookboek terugvinden.
Beide boeken hebben het over de boter zacht en luchtig (de ander zegt "tot room") roeren en druppelsgewijs zoveel mogelijk water toevoegen als de boter kan vasthouden. Het ene boek heeft het over 50 ml water op 100 gram boter. De ander over 50 tot 100 ml water op 100 gram boter.
Het is, afgezien dat het extra werk is, aan te bevelen:
- meer kruidenboter voor minder geld
- lekkerder & smeuiïger
- minder slecht voor de lijn, je eet geen pure boter, maar verdunde boter :-)
Ik gebruikte dit keer 100 gram boter, 45 ml water, 3 druppels citroensap, zout, peper, 8 blaadjes daslook, 3 takjes peterselie.
Overheerlijk en geen knoflookdampen de volgende dag. Of ik rook het gewoon niet omdat het hele gezin ervan gesmuld heeft.
Het basisrecept voor kruidenboter:
100 gram boter
50 tot 100 ml water
stevige snuf zout
2 eetlepels (of meer) verse en zeer fijn gesneden kruiden. Veelgebruikte kruiden zijn; peterselie en bieslook.
Variaties:
- Een deel van het water vervangen door citroensap.
- Roze boter; groene kruiden weglaten en vervangen door 1 theelepel paprikapoeder en 2 theelepels ketchup
- Groene boter, water vervangen door gekookte & gepureerde spinazie
- Met knoflookr; 1 a 2 geperste teentjes knoflook toevoegen
- Met mierikswortel; 1 afgestreken eetlepel mierikswortel (pasta of vers fijn geraspt) toevoegen.