Geleerd uit "Nooit af"

Het boek "Nooit af" uitgelezen en nu ga ik het zoals beloofd doorsturen naar mijn developer. Maar niet voordat ik enkele dingen hier uitgelicht heb. Vaak dacht ik, aha, ja dat zit zo! De heren schrijvers weten het helder en met veel voorbeelden perfect te duiden. Ik was al overtuigd door het vorige boek Easycratie (kennis delen).

Geld
Geld verliest zijn waarde. Je kunt tegenwoordig meer met minder (of zonder) geld. Gooide je vroeger kwartjes in de telefoon? Tegenwoordig is er Whatsapp. Had je opa nog een encyclopedie op afbetaling? Jij gebruikt Wikipedia.
Er is geen schaarste, maar een verdelingsprobleem. Waarom zijn de wachtlijsten voor een woning zo lang terwijl er zoveel woningen leeg staan?
Een geldsysteem is gebaseerd op vertrouwen. Het mondiale geldsysteem zoals we dat nu kennen lijkt onbeheersbaar te worden. Nog maar 2% van het aantal geldtransacties betreft daadwerkelijk ruilen van producten en diensten. De rest is speculatie, financiering, rente, aandelenhandel, leningen aan Griekenland enz.

Media
Vroeger waren berichten in de media gebaseerd op; waarheidsvinding, onderzoek, feiten. De politiek, het bestuur werd gecontroleerd. Met het enorm gegroeide aanbod van nieuws (door internet, doordat iedereen een telefoon met camera heeft, de sociale media) wordt het steeds lastiger om nog voldoende kijkers of lezers te trekken. En als je ergens al veel tijd in steekt, dan wordt de belangrijkste info razendsnel overgetikt zodra je publiceert.
Slecht nieuws verkoopt nu eenmaal beter. Sensationeel nieuws valt meer op. Nieuws moet tegenwoordig snel en kort zijn. Èn in het straatje passen van de ontvanger anders verspreidt hij het niet -> er wordt geframed en de cijfers worden gemanipuleerd. Onwelgevallige feiten zijn niet welkom. Onderzoek lijkt alleen nog gedaan te worden door partijen die er belang bij hebben.

Historisch dieptepunt van afgelopen periode vond ik Nieuwsuur (0:44 tot 3:39) op 7 januari 2016 over Keulen met quotes uit een anoniem naar de pers gelekt politieverslag. Een politieverslag waarbij Nederlandse journalisten over elkaar heen buitelden om er maar als eerste uit te berichten en daarmee zelfs nog eerder waren dan de Duitsers.

(Voor de fanatieke twitteraars onder ons, klik de bovenste tweet maar eens uit, je ziet de hysterie ontstaan).

Groei
Het is tegennatuurlijk om altijd maar te willen groeien. Er bestaat zoiets als verzadiging. Waarom nog meer kippen willen produceren terwijl veel mensen al meer kip eten dan goed voor ze is? Terwijl er kippen onopgegeten bij het afval belanden?
Economische groei is niet per definitie goed. Een koude winter is goed voor de economie omdat er meer gas wordt verstookt. Daar schreef ik al eens wat over.

Big data
Er kan tegenwoordig zoveel data worden vastgelegd dat er duizelingwekkende mogelijkheden ontstaan. Ik haal er slechts 1 dingetje uit. De bloeddruk. Werd die voorheen bij patiënten met een te hoge bloeddruk eens per maand gemeten, op een moment dat ze misschien zenuwachtig waren of net een trap opgelopen hadden. Nu kun je hem 24 uur per dag iedere minuut vastleggen. Als je dat doet met alle Nederlanders bestaat de steekproef uit 17 miljoen mensen.........

3D-printing
Daar schreef ik al wat over, zie hier. Ik voorzie niet dezelfde opmars. Kijk naar de naaimachine. Veel mensen hebben er 1 in huis met alle toeters en bellen. Toch wordt er weinig kleding zelf ontworpen en gemaakt.

Overheid
Het nieuw burgerlijk wetboek is geboren in 1947, er is lange tijd aan gewerkt en was pas definitief af in 1992. Internet bestond nog niet echt. Hoe kan het dat een samenleving die continu verandert, nooit af is, zich moet houden aan regelgeving uit 1992? Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk dat het toegestaan is voor met belastinggeld betaalde politici om vluchtelingenhaat te zaaien middels leugens?
Het boek vraagt zich af wat de taak is van de overheid. Het boek signaleert dat alles wat door de overheid wordt georganiseerd steeds duurder wordt en wat aan de markt overgelaten wordt goedkoper. En semi-overheid, daar waar de overheid zich mee bemoeit, daar gaat veel mis.

Vooruitgang en werk
De zekerheid van je hele leven werken voor dezelfde baas bestaat niet meer. Bedrijven gaan failliet, beroepen verdwijnen, er komen nieuwe beroepen bij, werk wordt uitbesteed in lage lonen landen enz.
Machines en computers hebben het mogelijk gemaakt dat je geen 50 uur per week meer hoeft te werken om in je levensonderhoud te voorzien.
Als de overheid de basis voor dat levensonderhoud nu eens regelt in de vorm van een basisinkomen? Zodat de een niet met tegenzin werkeloos thuis zit met een uitkering en de ander met tegenzin 50 uur per week werkt om alle vaste lasten te kunnen betalen?
Als je niet meer hoeft te werken om geld te verdienen voor je levensonderhoud, dan werk je voor je plezier, omdat je waarde wilt toevoegen enz.. Of niet voor je plezier en toch puur voor het geld, maar dat is dan wel vrijwillig en niet omdat het noodzakelijk is. Zie ook dit klassieke stuk van Rutger Bregman. En deze berekening van Robin Fransman.

Kortom, teveel "aha-ja-dat-zit-zo's" voor in dit blogje. Dus ga dit managementboek (ja heus, het gaat ook nog over managers) lezen!