Vouw een hartje van geld |
Aha. Is dat wat er momenteel misgaat met de economie? Goederen en diensten zijn niet meer schaars:
- Een massaal geproduceerd stukje kippenvlees bijvoorbeeld waarvan je méér kunt kopen dan goed voor je is en waarvan een deel ongeconsumeerd wordt weggegooid, weggegeven of gedumpt.
- De massaal, onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerde, kleding die winkeliers zelfs met korting nog niet aan de straatstenen kwijt kunnen. Waarbij opnieuw kopen voordeliger is dan laten repareren.
- Dankzij de hoge werkeloosheid, mede veroorzaakt doordat we productie uitbesteden aan landen waar het uurloon lager is, of mensen inhuren/uitbuiten van buiten de landsgrenzen, zijn diensten ook al niet meer schaars.
Omzet telt. Winst niet.
Of klopt de rekenkundige definitie van de economie niet? De omzet in geld van alle producten en diensten. Stijgt die omzet, dan groeit de economie. Daalt die omzet, dan krimpt de economie. En dat schijnt slecht te zijn.
- Een zachte winter is slecht voor de economie. Er wordt immers minder gas omgezet. Dat je bespaart op een uitputbare energiebron telt niet.
- De aardbevingen in Groningen zijn daarentegen weer goed voor de economie. Hoe meer scheuren, hoe meer reparaties, hoe meer er omgezet wordt.
- Ook Zalando met zijn 50% retouren draagt bij aan groei. De omzet van pakketjesbezorgers neemt toe. Dat Zalando geen winst maakt met dat gratis rondpompen van goederen en daarmee de winkeliers die er wèl een boterham aan moeten overhouden kapot maakt is niet van belang voor de economie.
Ruilmiddel
Of is het toch, wat ik 2 jaar geleden al schreef. Dat geld zijn functie als ruilmiddel verliest?
- Nog maar 2% van het aantal geldtransacties heeft daadwerkelijk betrekking op het ruilen van goederen of diensten. De rest is speculatie, rente, hypotheken, schulden, obligaties en ander gegoochel. Aandelen wisselen regelmatig binnen 1 minuut van eigenaar. Wat is de waarde van het bezit ervan dan nog?
- De voor wat hoort wat mentaliteit verdwijnt. De claimcultuur die ontstaan is; ik heb er toch recht op? Het loont niet om te werken*.
- De jacht naar goedkoop en gratis. Liever een kilo-knaller dan een stukje vlees dat echt geleefd heeft. Niet meer (willen) betalen wat het kost, gewoon, omdat het mogelijk is**.
- Er wordt ongelijkwaardig geruild. Het uurloon hier is het 20-voudige van het uurloon in Bangladesh.
ECB
Er wordt geld bijgetoverd. Geldgegoochel dat ik niet begrijp. Het doel dat de ECB voor ogen heeft is de economie stimuleren door een lagere waarde van de Euro (export neemt toe), lage rentes (lenen ipv sparen stimuleren zodat er meer uitgegeven wordt) en inflatie (producten worden duurder waardoor men eerder overgaat tot aankoop).
- Een lagere waarde van de Euro. Export en import zou in een land eigenlijk ongeveer gelijk moeten zijn. Ik hoop dat een lagere waarde van de Euro er vooral voor gaat zorgen dat die goedkope, vaak onder erbarmelijke omstandigheden geproduceerde, zooi duurder wordt.
- Lage rentes. De rente is al historisch laag. Ik vrees dat dit vooral goed gaat uitpakken voor de aandelenmarkt.
- Inflatie. Zorgt ervoor dat mensen aankopen niet meer uitstellen omdat producten duurder worden. Brengt wel het gevaar van hamsteren met zich mee. Dat mensen meer gaan kopen dan ze nodig hebben.
Consuminderen
Ik geloof niet dat deze actie van de ECB veel gaat oplossen. Het stimuleert mijn inziens vooral overconsumptie. Put al die bronnen maar uit, maakt niet uit wat er overblijft voor de generatie na ons. Pomp goederen rond, dat is goed voor de transportsector. Produceer zo veel mogelijk; arbeidsomstandigheden, milieu, dierenwelzijn, het maakt niet uit. Dank goederen voortijdig af. Koop meer dan je nodig hebt. Allemaal goed voor de economie!
Waarom moet de economie altijd maar groeien? Waarom toch? Wat is er mis met een appeltje voor de dorst? Wat is er mis met besparingen op materiaal, milieu, mens en dier?
Waarom laten we het niet over aan de markt? Facebook genereerde maar liefst 20% van het bedrag van Draghi.
Waarom laten we het niet over aan de markt? Facebook genereerde maar liefst 20% van het bedrag van Draghi.
* Voor 19 van de 20 kandidaten loonde het niet om te gaan werken. Column Annemerie van Gaal.
** Omdat het gesubsidieerd wordt. Of omdat er onder de kostprijs gewerkt wordt. Leuk voorbeeld is het verhaal van de paperclip. De prijs wordt voor 80% bepaalt door de mondiale metaalprijs. In Nederland worden ze volautomatisch met weinig kosten geproduceerd. Toch zijn de paperclips uit China goedkoper.